Dag van de Collega

Het begon allemaal met dat éne zwarte bandje...

Op een dag in 2013 liepen alle werknemers in een niet-nader genoemd bedrijf in Turnhout rond met zwarte bandjes rond hun armen. “Iedereen vreest voor zijn job nu het crisis is, het is vreselijk werken in deze sfeer”, vertelde één van de medewerkers. We noemen haar voor het gemak en uit privacy redenen even Sofie. Wat Sofie niet wist, en wellicht nog steeds niet weet, is dat zij de oorzaak was van een initiatief dat vele jaren later nog steeds zorgt voor dé gezelligste werkdag van het jaar!


Want enkele gemotiveerde studenten en hun bedrijfscoach besloten na dit verhaal dat het zo niet meer verder kon. Van de overheid konden ze niets verwachten, want die stond met hun rug tegen de muur. Van de werkgevers konden ze niets verwachten, want die keken bang naar hun snel dalende resultaten en besteedden elke cent aan het redden van hun bedrijf.  Er was dus maar één iemand die iets kon doen aan de sfeer: de werker zelf!  Want tenslotte verdient elke werkende Belg een goeie sfeer op het werk.  Zij zijn immers degenen die elke dag een actieve bijdrage naan de maatschappij leveren. 

Het team (want ze waren met 5 in totaal, van allerlei pluimage) stak de koppen bij elkaar en de handen uit de mouwen en kwam tot het concept “de gezelligste werkdag van het jaar, die moeten we zelf maken”. Ze riepen alle werkende Belgen op om er de 3e vrijdag van juni iets leuks te verzinnen voor hun collega of zelfs voor het hele team en dat aan de wereld te laten weten. Om de deelnemers te bedanken, maakten ze ook een wedstrijd met mooie prijzen die verloot werden onder de inzendingen.


Koetjesreep kon het nostalgische karakter van gezelligheid wel waarderen en sponsorde de allereerste editie.  Zo kon alle technologie in orde gemaakt worden. 

2013: de allereerste dag van de Collega is een feit! 

En toen gebeurde er iets moois…


De enthousiaste reacties en inschrijvingen bliezen ons van onze sokken. Mensen waren blij, de studenten waren blij en de bedrijfscoach was blij. Op die eerste Dag van de Collega hadden we meer dan 50 bedrijven die inschreven, en via de #dagvandecollega zagen we op Instagram de leukste initiatieven, zelfs zonder in te schrijven voor de wedstrijd.  De opzet was meer dan geslaagd, en het stageproject verdiende alle lof. 


Het vervolg


Op het einde van 2013 kwam er een vraag binnen via de website: wanneer de dag van de Collega volgend jaar zou plaatsvinden…? Dat was even schrikken, want aan een volgende editie hadden we niet direct gedacht. De stagiaires waren uiteraard al weg, en er was niet direct vervanging. Toch vonden we deze vraag zo waardevol, dat we besloten er een permanent stageproject van te maken.  De “we” is een steeds wisselend team van vrijwilligers en afstudeerders die (soms onder een lichte dwang J) van de initiatiefnemers sindsdien elk jaar een editie hebben kunnen voorzien.  En zo is de Dag van de Collega sinds 2013 uitgegroeid tot een begrip, waar we trots op zijn. 

In 2020 kregen we de eerste echte thuiswerkgolf, waardoor de inzendingen zeer miniem waren. Iedereen probeerde immers te wennen aan het nieuwe thuiswerkregime en daar nog eens creatief bij worden, dat was wat van het goede te veel. Toen we in 2021 opnieuw thuis zaten (én de studenten ook) besloten we een editie te skippen.  En dat was met spijt in ons hart. 

Maar in 2022 gingenwe er terug voor! We mochten terug naar kantoor gaan, en de vibe om er een topdag van te maken washelemaal terug! Het concept werd beoordeeld door studenten van graduaat Marketing in Thomas More, en de belangrijkste opmerking die ze hadden was dat het een beetje oubollig was. Daar gaan we dus aan werken!

En nu...

Kortom, we vliegen er elk jaar opnieuw in met vrijwilligers en stagair(e)s om er een top-dag met én voor jullie van te maken.

Omdat alle werkende Belgen af en toe een schouderklopje verdienen!


Tot binnenkort, voor een nieuwe editie van De Dag van de Collega!


Want de gezelligste werkdag van het jaar, die maken we samen met jou!